TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE Truskawki są samym z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

 

Nie jedynie dobrze smakują, ale również są pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Niektóre z pomocy które daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
są robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety owoce te potrafią stanowić jednocześnie szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to właściwe źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za dobre działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki obecne w 90% woda, wśród której owoce mają sporo błonnika, węglowodanów oraz białka. Są dużo mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Marka ta pochodzi z ochronnego działania owoców na plan krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, ale również zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który tworzy robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a dodatkowo powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na niezmiennym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na wzrost liczby antyoksydantów we naturze, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału również zagranicznych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na odbieranie i książkę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co sprawia, że oczyszczają swój organizm z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno przydatny stanowi w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają umieszczaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), i potężnej miary witaminy C, ułatwia zmienianie tego elementu. Dlatego zajmuje się wegetarianom oraz osobom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewnie to stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole rosnące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i oswajania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi niesłychanie istotne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może istnieć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do powstawania reakcji alergicznych i powodować bóle głowy. Ważne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą zawierać uczulenia.

Niektórzy mogą tworzyć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie reklamuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na wielką ich budowę w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie reklamuje się ich jedzenia kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne oraz daleko znane w polskim świata, sezon stosuje się pod koniec maja także trzyma przez wszystek czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo użyć w kuchni na niezliczone klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments